miércoles, 8 de julio de 2009

Noves llums.

Com heu pogut observar el ajuntament a cambiat els llums de color blanc per uns de color taronja, es a dir, s'ha passat de làmpades de vapor de mercuri a làmpades de vapor de sodi. Amb tot això es preten reduir la contaminació que sufreix la ciutat.

La contaminació luminica es l'emissió de flux lluminós de fonts artificials nocturnes en intensitats, direccions, horaris o rangs espectrals innecessaris per a la realització de les activitats previstes en la zona en què s'han instal·lat els llums.
Frequentment la detectem com la brillantor del cel produïda per la mala qualitat de l'enllumenat exterior, tan públic com privat.
Les conseqüències més destacables són l'agressió al fràgil ecosistema nocturn, el malbaratament de recursos energètics i de diners, un sobrecosnum que comporta residus tòxics que ens podríem estalviar i la pèrdua del Cel estel.lat, declarat per la UNESCO patrimoni de la Humanitat i orígen de la Civilització (mites, cosmogonia, ciència, filosofia, ...)


Les recomanacions per a una il.luminació racional i respectuosa amb el medi ambient i les persones són simples:
Il.luminar de dalt a baix, fer-ho amb làmpades de baix consum i que no usin mercuri ni metalls pesats, emprar les potències adequades per a no enlluernar ni crear zones amb ombres massa fosques, i apantallar i orientar be els focus per a evitar llençar llum al cel.

No hay comentarios:

Publicar un comentario